TeamPRO-tiimissä on juttusarja, jossa tutustutaan Rautakesko Yrityspalvelun TeamPRO-partneritoimittajien henkilöihin ja tämän hetken kuulumisiin. Tällä kertaa tavataan Metsä Woodin myyntipäällikkö Magnus Hindström. Hän on tyytyväinen: rakennusalalla menee hyvin, Metsä Woodin tuotteilla riittää kysyntää ja puurakentaminen on nousussa.

Puurakentaminen lisääntyy kaikkialla maailmassa

Puusta on perinteisesti rakennettu pientaloja, mutta nyt siitä tehdään myös kerrostaloja ja muita suuria rakennuksia. Norjan Brumunddaliin nousee parhaillaan maailman korkein puukerrostalo.

– Puu on hyvä valinta monenlaiseen rakentamiseen, Magnus Hindström sanoo. – Puun etu on muun muassa se, että rakennuksen elementit voidaan tehdä tehtaalla valmiiksi, mikä nopeuttaa työtä paikan päällä. Puu on hengittävä materiaali ja tekee rakennuksen akustiikasta miellyttävän.

Puumateriaali on kestävä valinta myös ilmaston kannalta: puu ja puurakennus sitovat hiiltä elinkaarensa aikana.

Puurakentaminen tarvitsee silti puolestapuhujia. Maailmanlaajuisesti puun osuus kaupunkirakentamisesta on vain 5–10 %.

– Suomessa esimerkiksi puukerrostalojen rakentaminen on vähäisempää kuin vaikkapa Ruotsissa. Puurakentamisen viestiä on tärkeää viedä suunnittelijoille ja arkkitehdeille, jotka ovat tottuneet rakentamaan betonista ja teräksestä, Hindström pohtii. 

TeamPRO-teemana havuvanerit

Metsä Woodin TeamPRO-koulutuksia ja -näytöksiä ovat hallinneet tänä syksynä vanerituotteet.

– Ykköstuote on Spruce Ply WeatherGuard, kosteutta hylkivällä suoja-aineella käsitelty havuvaneri. Levy suojaa rakentamisen aikaiselta kosteudelta, pysyy mitassaan rakentamisen aikana ja helpottaa varastointia, Magnus Hindström kertoo.

Myös uutuustuote Spruce Ply Flex on kiinnostava, sillä se korvaa perinteisen maatilavanerin. Spruce Ply Flex on UV-säteilynkestävällä lämpömuovikalvolla pinnoitettu havuvaneri, joka sopii esimerkiksi halli- ja maatilarakennusten seiniin. Se kestää hyvin kemikaalipesuja ja myös kolhuja.

Kansainvälinen Kerto

Metsä Woodin tuotteista myös Kerto® LVL:llä riittää nyt kysyntää. Kerto on havupuuviiluista liimaamalla valmistettu palkki- ja puulevytuote, jolla on monenlaisia käyttökohteita uudis- ja korjausrakentamisessa.

Suuri osa kokonaistuotannosta menee vientiin. Kertoa myydään paljon Keski-Eurooppaan, Australiaan ja USA:han. Suomi on tällä hetkellä kuitenkin isoin markkina-alue Kertolle.

– Kerto on Metsä Woodin rekisteröitytavaramerkki ja vahva brändi monessa maassa. Se on alkuperäinen viilupuu, johon luotetaan ja joka soveltuu monenlaiseen rakentamiseen erinomaisesti.

Lohjan tehtaalla on avattu tänä syksynä uusi Kerto-linja, jonka ansiosta tehtaan tuotantokapasiteetti kasvaa melkein 10%. Tämän lisäksi Metsä Wood on päättänyt rakentaa uuden Kerto-linjan myös Punkaharjun tehtaalle.

Avoimesti ja digitaalisesti tulevaisuuteen

Magnus Hindström mainitsee alan tulevaisuudennäkymissä digitaalisuuden lisääntymisen. Hän on ollut Metsä-konsernissa kolme vuotta ja jo sinä aikana on tapahtunut paljon.

– Ensin avattiin sahatavaran verkkokauppa, sitten tilausseurantajärjestelmä ja kesällä havuvanerin verkkokauppa.

Tilausprosessin automatisoiminen on ydinasia liiketoiminnan kehittämisessä.

– Nyt asiakas näkee heti, mikä on tilauksen hinta, materiaalin saatavuus ja toimitusaika.

Hindström vastaa Metsä Woodilla monikansallisista jakelijoista ja koordinoi liiketoimintaa näiden toimintamaissa.

– Etsimme uusia bisnesmahdollisuuksia yhdessä asiakkaidemme kanssa, hän kuvaa työtään. – Suomessa yhteistyö Keskon kanssa on tiivistynyt ja kasvanut hyvin.

Asiakkaiden ja koko puurakennusalan palvelua on myös Metsä Woodin Open Source Wood -hanke. Open Source Wood on avoin innovaatioalusta puuelementtirakentamiselle, jonka tavoitteena on kasvattaa puurakentamisen markkinaa kaupungeissa yhdistämällä eri maiden tietotaitoa.

– Haluamme edistää puun käyttöä avoimesti. Asioita pitää tehdä yhteistyössä, jos haluamme, että puurakentaminen lähtee nousuun.

Voimaa metsästä

Magnus Hindström viihtyy puiden keskellä myös vapaa-ajallaan. Vaikka hän mainitsee suureksi kiinnostuksen kohteekseen musiikin ja kertoo olevansa ”satojen harrastusten mies”, tärkein harrastus on kestävyysurheilu.

­– Nautin luonnossa liikkumisesta todella paljon. Hiihdän ja juoksen paljon ja pari vuotta sitten aloitin polkujuoksun, Hindström kertoo.

Haastatteluhetkellä hän odottaa pian edessä olevaa ensimmäistä ultramaratoniaan.

– Liikkuessa pystyy kytkemään kaiken muun pois ja ajattelemaan vain juoksua. Ja kun urheilee joka aamu, työpäiviin riittää energiaa.  

TeamPRO toimittajapartnerit